Francuski lektor u Dupinima

U posebnom integriranom programu ranog učenja francuskog jezika već duži niz godina uz voditeljicu programa u procesu sudjeluju i francuski lektori.
Ove 
pedagoške godine, nakon prošlogodišnje lektorice Blandine Lamoitte, stigao nam je prof. Charlie Baudoin. On je u svoj radni raspored u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama u kojima se uči francuski jezik, uvrstio i naš vrtić. Dolazi u odgojnu skupinu 'Dupini' jednom tjedno i 45 minuta se druži s djecom.
 
Francuski lektori su profesori francuskog jezika, Francuzi - izvorni govornici, specijalizirani za FLE (Français Langue Étrangère), poučavanje francuskog kao stranog jezika. Njihovo djelovanje odvija se sukladno Ugovoru o kulturnoj, prosvjetnoj, tehničkoj, znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Francuske Republike.
 
Uloga izvornog govornika-lektora u procesu ranog učenja stranog/francuskog jezika:
 
- senzibiliziranje djece za strani jezik
- prilika da dijete uživo vidi i čuje izvornog govornika i komunicira s njim
- na jednostavan i djeci prihvatljiv način upoznaje djecu s elementima kulture
(povijest, običaji, umjetnost,  gastronomija, glazba...)
- praćenje napretka pojedinog djeteta
- suradnja s odgajateljem-voditeljem programa: dogovor o sadržaju,
metodičkim postupcima (interakcije, međusobne sugestije, dogovori o odabiru
leksika…)
 
Uz uobičajene aktivnosti (čitanje kratkih priča i slikovnica na francuskom, situacijsko učenje i ponavljanje leksika, pjesmice, recitacije, pokretne igre, igre u kolu i sl.), Charlie s nama sudjeluje u pripremi predstave 'Un navet géant' (Divovska repa) koju pripremamo u okviru rada Dramsko-scenskog tima vrtića.

Ispiši stranicu