U knjižnici Gornje Vrapče otvorena izložba Točka i linija

 
O izložbi 'Točka i linija'
 

Izložba radova djece Dječjeg vrtića Špansko bavi se linijom i točkom kao likovnim elementima. Zašto točka i linija?

Točka ima uporišno značenje, od nje se polazi, a često je i mjesto sastajališta. Obzirom se ne može podijeliti na jednostavnije dijelove, točka se smatra najosnovnijim dijelom bilo koje dimenzije.

S druge strane, linija je likovni oblik koji nastaje kretanjem točaka u nizu na plohi ili u prostoru. Kad se dijete izražava linijama tj. crtama, rezultat koji nastaje jest crtež. Crtež je jednostavno linija koja ide u šetnju, rekao je Paul Klee. Dijete može liniji udahnuti život pa tako ona postaje tanka ili debela, duga ili kratka, ravna ili zaobljena, valovita, isprekidana, spiralna…

Proučavanje i istraživanje točaka i linija koje nas okružuju zabavna je vrtićka aktivnost kojom potičemo stvaranje mentalnih slika i doživljaja koje će potom oživjeti u dječjem likovnom izričaju.

Radom u području umjetničkog izraza jačamo kulturnu svijest i izražavanje, kao i sposobnost djeteta da cijeni kreativnu važnost ideja, iskustava i osjećaja u medijima poput glazbe, književnosti, vizualnih i izvedbenih umjetnosti. 
                  

Helena Burić, pedagoginja

 

 

 

Ispiši stranicu