Izložba dječjih radova u Vrtiću "Točka i linija"

 

O izložbi 'Točka i linija'
 

Naša druga velika izložba radova djece Dječjeg vrtića Špansko bavi se linijom i točkom kao likovnim elementima. Zašto točka i linija?
 
Točka  ima  uporišno  značenje,  od  nje  se  polazi,  a  često  je  i mjesto   sastajališta. Obzirom   se   ne   može   podijeliti   na jednostavnije dijelove, točka se smatra najosnovnijim dijelom bilo koje dimenzije.
 
S  druge  strane,  linija  je  likovni  oblik  koji  nastaje  kretanjem točaka u nizu na plohi ili u prostoru.  Kad se dijete izražava linijama  tj.  crtama,  rezultat  koji  nastaje  jest  crtež.  Crtež  je jednostavno linija koja ide u šetnju, rekao je Paul Klee. Dijete može liniji udahnuti život pa tako ona postaje tanka ili debela, duga  ili  kratka,  ravna  ili  zaobljena,  valovita,  isprekidana, spiralna…
 
Kako i radovi naše djece pokazuju, linije se mogu koristiti za definiranje oblika i figura, ali i za označavanje pokreta, osjećaja, strukture, dubine i drugih elemenata.
 
Uz  dobro  izabran  poticaj  (vizualni  ili  glazbeni  predložak, inspirativno  djelo  umjetnika,  predmet  neobične  teksture  ili…) točka i linija mogu poprimati razne uloge i forme. Proučavanje i istraživanje točaka i linija koje nas okružuju zabavna je vrtićka aktivnost kojom potičemo stvaranje mentalnih slika i doživljaja 
koje će potom oživjeti u dječjem likovnom izričaju. Ponudom različitih   tehnika   likovnog   izražavanja   (crtačke,   grafičke, slikarske,  kiparske…)  potičemo  djetetovu  radost  otkrivanja, čuđenja i stvaranja.

 
Inspiraciju   u   radu   pronašli   smo   u   umjetničkom   pravcu pointilizma   i   predstavnicima   istoimenog   glazbenog   stila (primjerice  Anton  Webern:  String  Quartet,  Op.  28/1938)  ali  i različitim  drugim  pravcima  ostvarenih  u  radovima  poznatih umjetnika kao što su Alberto Giacometti (skulpture od žice i alu folije) - vidljivo u radovima odgojne skupine Leptirići i Zvjezdice; Lubliner i Janet Nolan (skulpture od žice i čepova) - vidljivo u radovima odgojnih skupina Leptirići, Bubamare i Dupini; Keith Haring  (pokret  ljudi)  -  radovi  odgojnih  skupina  Zvjezdice  i Leptirići. Osobit utjecaj i doživljaj točke i linije kao inspiracije na djecu i odgajatelje ostavili su i radovi umjetnika - Kusama Yajoi (odgojne skupine Bubamare i Boje), Vasilij Kandinski (odgojne skupine  Točkice,  Balončići  i  Zvjezdice),  Alexander  Calder (odgojne  skupine  Ježići,  Boje  i  Bubamare),  Hundwertwasser (odgojna skupina Kolutići) ali i drugi umjetnici.
 
Radom u području umjetničkog izraza jačamo kulturnu svijest i izražavanje, kao i sposobnost djeteta da cijeni kreativnu važnost ideja, iskustava i osjećaja u medijima poput glazbe, književnosti, vizualnih i izvedbenih umjetnosti.
 

Helena Burić, pedagoginja

 

Ispiši stranicu