#OSTANIMO ODGOVORNI


Fotografija prenesena s https://www.24sata.hr/lifestyle/tri-mame-i-tata-kako-doista-izgleda-rad-s-djecom-od-doma-683729 (6.4.2020.)


#OSTATI DOMA S DJECOM

Ostati doma s djecom rane dobi nije nimalo lak zadatak. Kako bi si olakšali ove izuzetno zahtjevne trenutke možete:
  1. SVAKI DAN ODVOJITI MALO VREMENA ZA SEBE
U to vrijeme fokusirajte se na ovdje i sada, ne brinite za sutra (to i tako ne pomaže) i radite nešto što Vas smiruje i što stvarno volite. Kako bi bili dobri djetetu, moramo prvenstveno biti dobri sebi. Vijesti gledajte jednom dnevno.
  1. ODREDITE SVAKI TJEDAN JEDNO KUĆNO PRAVILO
Krenite od djetetovog ponašanja koje Vam predstavlja problem. Pravila moraju biti kratka (do 5 riječi) i afirmativna. Dobro je da umjesto NE, koristite KADA DA... Pravilo ponovite svaki puta kada ga dijete prekrši. Recite samo pravilo, a ne držite prodike. Ne pretjerujte s pravilima, dovoljna su dva do tri. Često ih ponavljajte.
  1. ODIGRAJTE JEDNU IGRU S PRAVILIMA  ILI DRUŠTVENU IGRU DNEVNO
Igre s pravilima pomažu djetetu da prihvati pravila, nauči se nositi s porazom, uči se strpljenju i suradnji.
  1. OMOGUĆITE DJETETU KRETANJE
Kretanje je jedna od osnovnih djetetovih potreba. Koliko god bio mali prostor u kojem boravite, omogućite djetetu igre s kretanjem. Vježbajte, trčite na mjestu, odradite trening u hodniku. Improvizirajte i budite kreativni. Madrac na podu može biti trampolin, a postavljen ukoso postaje tobogan. Stolica koja se vrti može postati vrtuljak. I nadasve, budite tolerantni i strpljivi. Pričajte s djecom o onome što se događa. Objasnite im na način da razumiju. I ne zaboravite, djeca najviše uče promatrajući nas.

Za sva dodatna pitanja i nedoumice možete me kontaktirati na mail: suzanakovacic910@gmail.com

Suzana Kovačić, stručna suradnica psihologinja
 
 
#OSTANIMO DOMA I OSJEĆAJMO SE SIGURNO

U ovim  vremenima kada se sve mijenja, potreba za sigurnošću je i dalje jedne od  naših važnih  potreba. Djeca i odrasli u ovome se ne razlikuju bitno. Sve predložene aktivnosti možete raditi zajedno. Što će nam pomoći da se osjećamo sigurno?
 
  1. DNEVNI RITAM I OBITELJSKI RITUALI ZA PROMJENJIVO VRIJEME
Naša se svakodnevnica promijenila. Teško je planirati i današnji dan, a kamoli sutra. Iako je malo stvari koje možemo planirati,  možemo  osmisliti dnevni ritam koji ćemo slijediti.  
Moguće je svako jutro porazgovarati s djetetom o tome što ćete taj dan raditi (npr. tjelovježba, doručak, igre za  vrtić on line, ručak, priča, igra lovice, društvena igra, telefonski razgovor s obitelji ili prijateljima,  večera). Napravite dnevni ili tjedni plan ritma dana. Ritam dana možete nacrtati ili možete zajedno fotografirati. Vizualni podsjetnik o ritmu dana možete staviti na  vidljivo mjesto u domu.
Obiteljski rituali pomažu tome da se osjećamo sigurno. Obiteljski ritual je nešto što svaki dan radimo jednako i zajedno: npr. priča za laku noć, razgovor o tome što mi se danas lijepo dogodilo, zahvala prije ručka...
  1. RAZGOVOR O EMOCIJAMA
Porazgovarajte svaki dan o osjećajima.  Potaknite dijete da govori o svojim osjećajima, da ih nacrta, odglumi, izradi od gline ili plastelina, izrazi kroz igru... U literaturi o emocijama navodi se da su naše osnovne emocije: radost strah, iznenađenje, ljutnja, tuga, gađenje. Prisjetite  se kada ste se tako osjećali. Razgovarajte o tome u obitelji. Svatko neka se prisjeti jednog događaja i podijeli s drugima. Možete npr.  svaki dan zabilježiti u Dnevnik ujutro kako se dijete osjeća, a navečer jednu stvar koja ga je taj dan razveselila ili usrećila. Vodite razgovore na temu: Što mogu kad...? (Što mogu kad se bojim, kad sam ljut, kad nešto ne želim, kada pogriješim.....)? Dijete Vas poznaje i vidi, ne možete sakriti svoje osjećaje, ma koliko pokušavali. O osjećajima trebamo razgovarati kako bi se osjećali bolje. Tako i dijete učimo da se na zdrav način nosi sa svojim osjećajima.
 
  1. PODIJELITE INFORMACIJE O TRENUTNOJ SITUACIJI S DJETETOM
Informacije koje dajete djetetu neka budu kratke, jasne i primjerene djetetovoj dobi.
  1. NAPRAVITE OBITELJSKI ALBUM
I podsjetite se na sve one koji Vas podržavaju i pomažu da se osjećate sigurno. U izradi obiteljskog albuma budite kreativni i slobodni. Koristite metode koje su Vam lake i zabavne (crtanje, fotografiranje, kolaž, prikaz na kompjuteru ili mobitelu...)
  1. NABROJITE I ZAPIŠITE ILI NACRTAJTE SVE ONO ŠTO VAM POMAŽE DA SE OSJEĆATE SIGURNO.
  1. NABROJITE I ZAPIŠITE ILI NACRTAJTE SVE ONO U ČEMU UŽIVATE.
Za sva dodatna pitanja i nedoumice možete me kontaktirati na mail: suzanakovacic910@gmail.com

Suzana Kovačić, stručna suradnica psihologinja
 

Ispiši stranicu