Prehranom protiv gripe i prehlade

Gripa i prehlada najčešći su oblik akutnih infekcija gornjeg respiratornog sustava, te ujedno i najčešća tegoba koja pogađa, gotovo bez iznimke, i mlade i stare. Odrasle osobe prehlade se prosječno 2-3 puta godišnje, a predškolska djeca i do 6 puta.
Kako se liječi prehlada i gripa?
Prehlada i gripa uzrokuju različite simptome u području grla, nosa, ušiju i sinusa, a javljaju se uglavnom u jesenskim i zimskim mjesecima. Prehladu karakterizira začepljen nos, hunjavica, kihanje te ponekad bolno grlo, glavobolja i malaksalost, a uz navedene simptome kod gripe se još javljaju i drhtavica, suzne oči, suh kašalj, povišena temperatura i bolovi u mišićima. Konvencionalna medicina do sada nije ponudila adekvatan lijek protiv prehlade. Ljudi često od liječnika traže da im propišu terapiju antibioticima, no s obzirom da se u većini slučajeva radi o virusnim infekcijama, antibiotici nisu adekvatna pomoć. Izuzetak su slučajevi kada se uz virusnu razvije i bakterijska infekcija.
S gripom je situacija nešto 'povoljnija'. Danas postoji cjepivo protiv gripe koje štiti od nekoliko vrsta virusa gripe. Također, određeni protuvirusni lijekovi mogu pomoći u sprječavanju razvoja gripe, ili ublažiti simptome i smanjiti trajanje gripe ukoliko se ona već razvila.
Ipak, 'liječenje' prehlade i gripe najčešće se zapravo svodi na jačanje imuniteta i ublažavanje simptoma, bez obzira što se oni obično, nakon 5 - 10 dana, povuku i sami.
Najbolja strategija imuno-podrške je:
  • konzumiranje dobro izbalansirane prehrane,
  • redovito bavljenje umjerenom tjelesnom aktivnošću,
  • izbjegavanje stresa i naglog mršavljenja te
  • osiguravanje kvalitetnog sna.
U ublažavanju simptoma te općenito jačanju organizma, važnu ulogu ima i kvalitetan san.
 
Nada Jurišić, zdravstvena voditeljica

Ispiši stranicu