Izgradili smo hotel za kukce

U LASTAVICI SMO OTVORILI HOTEL ZA KUKCE!

Organski vrtovi predstavljaju dom brojnim živim organizmima koji sudjeluju u prirodnim i biološkim procesima. Vjeruje se da u vrtovima prosječno obitava otprilike dvije tisuće vrsta kukaca. Suprotno uvriježenom mišljenju da su kukci štetni, vrlo mali postotak kukaca štetan je za uzgoj biljaka. Svaka vrsta kukaca ima svoju ulogu u prirodi, čime se održava prirodna ravnoteža i biološka raznolikost.
Mnogi vrtlari uništavaju štetnike upotrebom pesticida, no pesticidi uništavaju i korisne kukce čija je uloga u vrtu od iznimne važnosti. Alternativno je rješenje omogućavanje staništa korisnim kukcima kako bi se uspostavio i održao poželjni ekosustav, a to se može postići izradom hotela za kukce!Hotel za kukce omogućuje korisnim kukcima nesmetanu hibernaciju i priprema ih za novi proljetni ciklus. Tijekom proljeća i ljeta, hotel im pruža sklonište što povećava njihovu brojnost i olakšava njihov suživot s prirodom. 
Stoga smo u suradnji djece iz skupina Tratinčice, Sunce i Žabice i njihovih odgajateljica Suzane Medvedec, Višnje Šarić, Dijane Vrbanac, Marice Medved, Mire Banić, i Zlatice Kovačević te uz podršku pedagoginje Helene Burić, domara Željka Bartola i suradnjica iz Udruge Zeleni klik Daše Filipčić i Nikoline Turčinović Dupor u Objektu Lastavica u petak 28.2.2020. izgradili naš hotel za kukce. Ovim putem zahvaljujemo se svim roditeljima koji su nam osigurali materijal za punjenje hotela kao i članovima Tvornice zdrave hrane koji su nam donirali palete za građenje hotela. Osobito se zahvaljuemo gospodinu Kužnaru, roditelju djeteta iz skupine Tratinčice jer je samostalno izradio hotel u kojem će se vjerujemo nastaniti brojni kukci važni za održavanje bioraznolikosti u našem vrtu.

  


Ispiši stranicu