KORISNI SAVIJETI ZA RODITELJE


OBILJEŽAVAMO MEĐUNARODNI DAN OBITELJI  (15. svibnja 2020.)

https://www.powtoon.com/online-presentation/cE3Nrec2oNC/?utm_medium=SocialShare&utm_campaign=copy%2Bshare%2Bby%2Bowner&utm_source=player-page-social-share&utm_content=cE3Nrec2oNC&utm_po=29584429&mode=movieKako pripremiti dijete na povratak u vrtić od 11. svibnja 2020.

 
 

Poštovani roditelji,

na web stranicama vrtića navedene su različite aktivnosti, poveznice i materijali koji Vam prilagođeno djetetovoj dobi mogu pomoći u tome da djetetu objasnite što je COVID 19 i kako se možemo zaštititi.

Neki od predloženih izvora su:
http://www.vrtic-spansko.zagreb.hr/default.aspx?id=213
https://www.youtube.com/watch?v=ODodOdWiArI&feature=youtu.be

Povratak u vrtić za djecu u ovim uvjetima znači neke nove rutine, pa je važno da o tome s njima porazgovarate kako bi dobila predodžbu što ih očekuje. U želji da povratak u vrtić bude što ugodniji djeci i svima koji za njih brinu, molimo Vas da prije povratka djeteta u jaslice/vrtić, svakako upoznate dijete s promjenama koje ga očekuju:

PROMJENE U ORGANIZACIJI RADA

  • Nastojat ćemo, ali za dio djece nećemo moći osigurati boravak u vrtiću na koji su navikli, a to je boravak sa svojim matičnim odgajateljem, svojim prijateljima iz grupe i/ili u prostoru ‘njihove‘ sobe dnevnog boravka. Djetetu možete reći: ‘Privremeno kako bi u vrtiću bili zdravi i sigurni, ići ćeš u grupu s još osmero djece. Neke od njih ćeš poznavati od ranije, a neke ćeš tek upoznati. Ovo je privremeno, kao što je bilo u vrijeme ljetnih praznika. Čuvat će te tete (navedite imena, organizaciju rada će Vam proslijediti odgojitelji).
  • Sobe dnevnog boravka u kojima će se provoditi odgojno-obrazovni rad su uređene u skladu s epidemiološkim uputama i djeca će moći koristiti samo prostore skupine u koju dolaze.
  • Boravak djece na zraku ćemo organizirati na različitim punktovima vanjskog dvorišta i u podgrupama tako da nema većeg broja djece na jednom prostoru istovremeno. Podsjetite djecu da se na dvorištu igraju samo sa djecom iz svoje skupine u prostoru koji je odredila njihova odgojiteljica.


DOLAZAK I ODLAZAK DJETETA IZ VRTIĆA

  • Pripremite djecu na nova pravila dolaska u vrtić i odlaska iz vrtića. Recite im da roditelji radi zaštite zdravlja djece ne mogu ući u vrtić. Pozdravit ćete se na ulazu u vrtić, a u grupu će ih odvesti njihova odgajateljica ili zaposlenik vrtića.
  • Svako jutro, prije dolaska u vrtić ćete djetetu izmjeriti temperaturu. Ukoliko dijete ima I blago povišenu temperature, potrebno je da ostane doma.
  • Odgojitelji će napraviti raspored vremena ulaska (u razmaku od 15 min.) u skladu s Vašom izraženom potrebom, pa vodite računa da dođete na vrijeme (u suprotnom je moguće da ćete čekati na vratima). Važno je pridržavati se točno dogovorenog vremena dolaska/odlaska u ili iz vrtića.
  • Važno je označiti sve djetetove stvari i ruksak. Omogućite djetetu da sam nosi svoj ruksak. Popis stvari za ruksak: pidžama, jastučnica, pet rezervnih presvlaka i pet vrećica (svaki dan dijete vraća jednu s prljavim stvarima). Ako dijete ima pelene, u vrtić se jednom tjedno (petkom) donosi 15 pelena koje je potrebno označiti, a kremu i vlažne maramice po prvom dolasku, a kasnije dopuniti prema potrebi. Pokažite djetetu stvari koje spremate u ruksak kako bi i samo moglo prepoznati svoju odjeću.
  • Kada djeca odlaze kući, odgojitelji će im pomoći da se spreme, a roditelji će ih čekati na ulazu u vrtić. Dijete će roditelju predati matični odgojitelj ili zaposlenik vrtića. Recite djetetu kada ćete doći po njega i da ne brine jer ga Vi čekate ispred vrata vrtića.

ŠTO JE JOŠ VAŽNO REĆI DJECI?
  • Podsjetite djecu da je važno da u vrtiću često pere ruke, da ne diraju rukama lice i da kašlju/kišu u rukav. Ruke će oprati odmah po ulasku u vrtić.


Na kraju, naglašavamo kako samo kroz međusobnu podršku te zajedničkim i usklađenim djelovanjem djelatnika vrtića i vas roditelja, moći ćemo osigurati da djeca što bezbolnije prihvate nove okolnosti rada vrtića te zajedno sačuvamo zdravlje svih nas.PREPORUKE ZA RAD S DJECOM RANE I PREDŠKOLSKE DOBI U DJEČJEM VRTIĆU

Preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja pogledajte na sljedećem linku:
https://vrtic-Spansko.zagreb.hr/UserDocsImages/ONLINE VRTIĆ/n/Preporuke za rad s djecom rane i predškolske dobi.pdf
IGRE KOJU POŠTUJU SOCIJALNU DISTANCU
 

Prijedlog igara pogledajte na sljedećem linku i uživajte:
https://vrtic-Spansko.zagreb.hr/UserDocsImages/ONLINE VRTIĆ/n/igre koje poštuju socijalnu distancu (2).pdf

  

 

 

 

 
 

Ispiši stranicu